The first year students of architecture visited Casa La Ricarda, an icon of rationalist architecture, on its first day at the Campus

Visita-Casa-Ricarda

The first year Architecture students had the possibility to live a totally different first day, knowing the real architecture. La Salle-URL professors brought them to know Casa La Ricarda, an icon of rationalist architecture of the architect Antonio Bonet located in El Prat. The new students could see the characteristics of this house, built between 1953-1963, and have a first direct contact with the architecture knowing details of its construction. The group visit of the La Salle students allowed them to know all their corners and details of its history and construction.
Casa La Ricarda was designed by the architect Antonio Bonet, in close collaboration with the owner Ricardo Gomis and his wife Inés Bertrand Mata, the Gomis house, better known as La Ricarda, is perhaps his most emblematic work and in terms The best example of Catalan Rationalism.
The construction of La Ricarda, was done “by correspondence”, since Bonet in those years was in Argentina and directed the work from the distance. The first contact with the client was in 1949, the first time that Bonet returned to his country since 1936, after which a first project was carried out that did not go on. The second proposal, developed after 1953, was finally accepted and built. The construction was directed in work by the architect Comas and the builder R. Bofill.
After the worst years of the postwar period, in the face of the lack of public support and space, Ricardo Gomis turned his home into a place of artistic experimentation of all kinds, turning his home, La Ricarda, into a refuge of Catalan art during the last 15 years of the Franco regime. La Ricarda continues to belong to the Gomis family, who in 1997 commissioned the architects Fernando Álvarez Prozorovch and Jordi Roig to carry out the restoration, centered on the roof and the carpentry.
This large house is made up of different pavilions, which unite asymmetrically on a single floor. Its layout is horizontal, with interior spaces: living room, dining room and bedrooms, intermediate: terraces and porches and the exterior spaces that surround these modules, pool, changing rooms and a lattice wall. A tower that emerges between the pines, with a study and a water tank, puts the vertical counterpoint to the set.

Leave a Reply